Friday, October 5, 2007

Perbezaan “Di Sebalik Tabir” Filem Melayu Dengan Hollywood.

Pernah tengok tak rancangan di sebalik tabir? (aku singkatkan DST, bukan DSTP, nak konvo leh la gi DSTP) Ala… program yang citer macam mana sebuah filem dibuat. Atau dalam bahasa jawanya: The making of. Itupun tak tau ke?

DST Hollywood menerangkan bagaimana letupan dilakukan, animation, special effect, bagaimana costume dibuat, bagaimana lokasi penggambaran dibuat.
DST filem Melayu menerangkan bagaimana hero dan heroin membawakan watak. (Selalunya dorang cakap dorang wat research. Kaplahotakdia!) Bagaimana bekerja dengan pengarah yang tegas, dan bagaimana lokasi dipilih.

DST filem Melayu lebih bersifat 100% promosi, tetapi Hollywood paling cikai pun 10% bersifat infomatif. (Takdela nak promosi aje.) Oh yea, aku terlupa la, ade satu filem Melayu yang berinfomatif. Info dia, sepolan telah ternampak satu kelibat misteri di lokasi filem seram berkenaan. (sambil teresak-esak menceritakan kejadian berkenaan) Chet! Ptuih!

Makruh menonton DST filem Hollywood sebelum menonton di panggung. Adalah lebih afdal melakukan selepas menonton di panggung, ini kerana dikhuatiri suspen dan surprise filem itu terhidu sebelum menontong panggung, menjadikan cerita itu kurang enak.
Tapi kalau filem melayu, lepas ke, sebelum ke, sama je, cam haram!

DST filem melayu, asyik diulang babak-babak yang sama sampai kiamat. Contohnya, kalau babak pajero diterbalikkan, itula jadi modalnya nak tarik orang. (lebih baik keje penarik kereta, Chit!)
DST filem Hollywood diulang jugak babak menarik, tapi tak banyak kali diulang sebab banyak babak yang menarik.

Takde idea dah. Tadi sebelum taip banyak idea. Nantila aku tambah kalau teringat. Bye! Selamat belajar! (Sila baca gaya intonasi TV Pendidikan)

3 comments:

juriah said...

camne nk baca dlm intonasi TV pendidikan...xpenah tonton pun...huhuh

Fariezul Jaafar said...

dulu masa kecik2 ade. ko tak pernah tengok ke? huh.

juriah said...

penah kot..tp cm igt lupa2 laa...TV2 kn..huhuhu